Tulipa Consort

Tulipa Consort

Het Tulipa Consort is een ensemble met een flexibele samenstelling om met sopraan Johannette Zomer repertoire uit de 17e en vroeg 18e eeuw te onderzoeken en met verve uit te voeren. De naam van het ensemble is geïnspireerd door een gebeurtenis in de Lage Landen aan het begin van de 17e eeuw, namelijk de Tulpenmanie:

Tulpen werden halverwege de 16e eeuw door de Weense ambassadeur voor Turkije, Ghislain de Busbecq in de westelijke wereld geïntroduceerd door enkele tulpenbollen vanuit Constantinopel naar Oostenrijk te zenden. Dit betekende het begin van de Europese tulpenteelt. In de 17e eeuw ontstond er in de provincies Holland en Utrecht rond de tulpenbol echter een bizarre tulpenmanie, ook wel “tulpengekte” of “bollenrazernij” genoemd: plotseling werden tulpenbollen speculatieve handelswaar.

Het Tulipa Consort is in 2013 opgericht en verzorgde concerten bij o.a de Handel Festspiele in Göttingen, bij de Itinéraire Baroque in de Dordogne, en verder in Amsterdam en Den Haag met hoboist Bart Schneemann.

Zomer Academie Zutphen

Zomer Academie Zutphen, platform voor jonge professionals, muziekstudenten en amateurs. Website Zomer Academie Zutphen