Sweelinck Festival 2021 – Kaarsenkroonconcert + Workshop

Muziek van Nederlandse componisten uit de tijd van Sweelinck, o.a. de Pathodia Sacra et Profana van Constantijn Huygens

In 2021 is het 400 jaar geleden dat de in Deventer geboren Jan Pieterszoon Sweelinck overleed. In Zutphen en Deventer zal hier veel aandacht aan besteed worden. Sweelinck wordt gezien als de grootste componist die Nederland heeft voortgebracht. Dat hij in 2021 volop in de schijnwerpers zal staan is dan ook meer dan vanzelfsprekend.
De vocale psalmcomposities, de wereldlijke liederen en veel instrumentale werken waren bedoeld voor de huiselijke kring. Zo’n gezelschap van muziekminnende burgers stond vaak onder leiding van een componist en werd een “Collegium Musicum” genoemd. De beroemde Constatijn Huygens kende Sweelinck en speelde mee in zijn Collegium Musicum te Amsterdam. Ook componeerde hij zelf prachtige psalmcomposities voor solostem en luit. Johannette (zelf woonachtig in Zutphen), gambiste Marike Tuin en Mike Fentross op theorbe zullen een Kaarsenkroonconcert geven waarin muziek van Nederlandse componisten uit de tijd van Sweelinck centraal zal staan.

 

Johannette Zomer (sopraan)
Marike Tuin (viola da gamba)
Mike Fentross (theorbe)

—————————–

Workshop vocale en instrumentale muziek uit de tijd van Sweelinck, incl. presentatieconcert van de workshops én bijwonen Kaarsenkroonconcert in de Walburgiskerk
o.l.v. Johannette Zomer en Marike Tuin, begeleiding op klavecimbel Pauline Schenck.
– opgave vóór 1 september
– maximaal plaats voor 8 ensembles

Prijs : €50 voor de hele dag en het concert, inclusief koffie/thee. Meer informatie en opgave vindt u hier.

Sweelinck_Logo_V6-pagina001-1024x386

Informatie