Love & Loss – een programma rond Allerzielen, Zutphen

Zutphen, Sint Janskerk. Zaterdag 4 november 2023, 20:00 – 21:15 uur.

….Over liefde, rouw, gemis en verlangen…
door sopraan Johannette Zomer en Frénk van der Linden als spreker.

Verder: Nienke van der Meulen op blokfluit, Emma Huijsser op blokfluit en barokharp, en Mieneke van der Velden op viola da gamba.
Met werken van von Bingen, Buxtehude, Dowland, Purcell, Händel, Graupner en Bach.

Van origine is Allerzielen het feest van het Vagevuur, het vuur wat reinigt, wat vaagt. Opdat (volgens de Katholieke leer)  overleden zielen, die zich tijdens hun leven nog niet zuiver genoeg op God hadden gericht, alsnog de kans krijgen zich zo snel mogelijk te verlossen, en zo bij God opgenomen te worden.

Tegenwoordig spreekt dat Vagevuur niet meer zo tot de verbeelding, maar gedenken we met Allerzielen nog steeds onze gestorvenen, worden graven bezocht, steken we een kaarsje aan, staan even stil bij de eindigheid van het leven. De huidige manier om Allerzielen te vieren sluit zo toch aan bij een eeuwenoude traditie: we moeten goed voor onze doden zorgen. Daarmee laten we zien dat we onze dierbaren niet vergeten zijn en in onze harten en gedachten verder leven.

Muziek en proza kunnen helpen gevoelens van gemis en rouw een plek te geven. Om zo niet alleen met verdriet om te kijken naar wat niet meer is, maar ook met liefde en dankbaarheid terug te kijken naar wat er was. Jacob van Wielink zegt: ‘ Rouw is meer dan alleen de pijn van verlies. Het is de achterkant van liefde. Rouw laat je stilstaan bij datgene wat je liefhad, diegene die je lief hebt gehad en de vreugde die je hebt ervaren.

Sopraan Johannette Zomer heeft prachtig passende muziek uitgezocht, ontroerend, meeslepend in zijn eenvoud, en zal deze muziekstukken met een klein ensemble ten gehore brengen. Ook nodigde zij Frénk van der Linden uit (journalist/schrijver) om verbindende teksten te schrijven en voor te dragen. Hij zal hiervoor ook putten uit eigen ervaringen, waarvan zijn recente boek ‘En altijd maar verlangen’, waarin hij brieven schrijft aan zijn overleden ouders over hun onmogelijke huwelijk, een schrijnende maar ook liefdevolle getuigenis is.

Zo wordt met tekst en muziek een intieme setting gecreëerd, waarin een ieder zijn eigen overleden zielen kan gedenken maar ook hun bestaan vieren.

LOVE & LOSS speellijst

Dinsdag 31 oktober Theater De Liefde, Haarlem 20.15 uur
Woensdag 1 november Debatpodium Arminius, Rotterdam 20.15 uur
Zaterdag 4 november St. Janskerk, Zutphen 20.00 uur
Zondag 5 november Waalse Kerk, Amsterdam 20.00 uur

Sopraan Johannette Zomer is een muzikale veelvraat en duizendpoot. Haar repertoire reikt van de Middeleeuwen tot en met de 20e eeuw, met als gevolg een zeer gevarieerde en omvangrijke concertpraktijk. In 2013 richtte zij haar eigen ensemble op, het Tulipa Consort, en heeft sindsdien op verschillende grote podia  in Europa haar voornamelijk 17e eeuwse programma’s mogen uitvoeren. In 2016 richtte zij in haar woonplaats Zutphen een academie op, de Zomer Academie Zutphen, waarmee zij masterclasses, workshops, koorprojecten, meerdaagse muziekfestivals en operaproducties organiseert, zo een platform creëerend voor jonge professionals, studenten en amateur musici.

Frénk van der Linden is freelance journalist, schrijft voor de Volkskrant, is presentator van Kunststof (NTR-radio), en maakt tv-documentaires voor verschillende omroepen. Hij publiceerde sinds eind jaren zeventig talloze interviews en reportages. ‘Schoolvoorbeelden van prestaties op zeer hoog niveau’, oordeelde de jury die hem de Prijs voor de Nederlandse Dagbladjournalistiek toekende voor vraaggesprekken in NRC Handelsblad. Naast zijn werk in de media leidt Frénk debatten en congressen. Ook verzorgt hij webinars en digitale talkshows.

Nienke van der Meulen combineerde met goed gevolg de studies Muziekwetenschappen en Conservatorium blokfluit maar werd na haar studies gegrepen door de klank van de barokhobo. En bekwaamde zich op dit instrument onder de bezielende leiding van Antoine Torunczyk aan het conservatorium in Parijs. Zij speelde bij allerlei top orkesten over de hele wereld, maar (heeft voor nu het roer weer omgegooid en) werkt momenteel als leerling Radiodiagnostisch Laborant bij het AMC in Amsterdam.

Emma Huijsser studeerde blokfluit bij Dorothea Winter, Sébastien Marq en Daniël Brüggen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze in 2011 afstudeerde. Daarnaast studeerde ze barokharp bij Mara Galassi in Milaan. Voor deze tweede studie ontving ze zowel een Huygens- als een VSBfonds-beurs, en ze behaalde haar masterdiploma barokharp in februari 2017. Emma verzorgt vele solo recitals, maar speelt ook vaak met aanstaande (barok) gezelschappen.

Mieneke van der Velden geldt als een van Noord-Europa’s meest gevraagde gambisten en treedt op in heel Europa, maar ook ver daar buiten in Japan, Korea, Canada, en Mexico, ook vaak als solist. Zij studeerde viola da gamba bij Jaap ter Linden, Anneke Pols en Wieland Kuijken, en sloot in 1988 haar studie af met het einddiploma Uitvoerend Musicus aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Zij neemt regelmatig cd’s op, welke door de internationale pers met groot enthousiasme worden ontvangen.

hart

Informatie