Internationale Vrouwendag: ‘Tranen van Maria’, maart 2023

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag brengt sopraan Johannette Zomer in 2023 nog één keer het programma Tranen van Maria: een multidisciplinaire voorstelling door en voor vrouwen uit diverse culturen en met verschillende achtergronden.

Het Stabat Mater van Pergolesi vormt de rode draad met daarnaast verhalen van wereldvrouwen, Middeleeuwse lofzangen, Sefardische en Jiddische liederen maar ook een paar hedendaagse werken, allen rond het thema vrouw.

Het Stabat Mater is door vele componisten op muziek gezet, maar niemand deed het zo indringend en ontroerend als Pergolesi. Dit middeleeuwse gedicht vertelt over Maria’s lijden vanwege haar gekruisigde zoon. Pergolesi’s muziek is de ruggengraat van het concert. Tussen de delen door klinkt een palet aan vooral door vrouwen geschreven muziek. Zo belicht één van de eerste vrouwelijke componisten – Hildegard von Bingen – de mystieke kant van de vrouw in O Vis Aeternitatis. Tevens klinken er op vrouwen geïnspireerde Jiddische en Sefardische liederen en een Cantigas de Santa Maria: een eenstemmig religieus loflied uit de Middeleeuwen. Enkele hedendaagse werken – Seufzer van Mathilde Wantenaar en Caris Mere van Gia Kancheli – zullen indringend commentaar geven op het thema van dit concert. Tijdens de voorstelling zullen als intermezzo’s verhalen worden verteld van wereldvrouwen die net als Maria geleden hebben maar die ook allemaal hun eigen innerlijke kracht vonden om herboren te worden.

Pergolesi’s ‘Stabat Mater’, aangevuld met middeleeuwse, hedendaagse en wereldmuziek.

Johannette Zomer, sopraan
Cécile van de Sant, mezzosopraan
Rolinha Kross, wereldmuziek
Tis Marang, contrabas en gitaren
Saffraan – Ritueel Drumtheater
en het Tulipa Consort

Lengte  80 minuten zonder pauze

Speellijst 2023
Vrijdag 3 maart Kleine Zaal, Muziekgebouw Eindhoven 20.30 uur
Zaterdag 4 maart Nieuwe Kerk, Den Haag 20.30 uur
Zondag 5 maart Grote Kerk, Naarden 16.00 uur
Woensdag 8 maart Buitensociëteit, Zutphen 20.30 uur
Vrijdag 10 maart Nieuwe Kerk, Groningen 20.30 uur
Zondag 12 maart Grote Kerk, Enschede 14.30 uur

tranen-maria

Informatie