Internationaal Barok Festival Zutphen 2024 (IBFZ)

In de zomer van 2024 gaat er in Zutphen weer het Vijfdaags Festival van de Zomer Academie Zutphen plaatsvinden, van 10 t/m 14 juli, en onder de nieuwe naam.

INTERNATIONAAL BAROK FESTIVAL ZUTPHEN (IBFZ)

Met als thema dit jaar ‘BAROKKE WEELDE uit NOORD-DUITSLAND, over de toch wel heel speciale ontwikkeling die daar in de 16e en 17e eeuw plaatsvond.  

De Duitse vroegbarokke muziek aan het begin van de 17e eeuw kenmerkt zich vooral door een sobere stijl. Door de immer rondwarende Pest maar ook de 30-jarige Oorlog was er schaarste ontstaan, en waren er letterlijk minder musici beschikbaar om de werken uit te voeren. Maar ook de invloed van Luther en de onopgesmukte Lutherse Muziektraditie blijft voelbaar aan het begin van de 17e eeuw. De tweede helft van de 17e eeuw daarentegen, na het eind van die 30-jarige Oorlog, wordt creatief een uitzonderlijk rijke tijd met artistiek open grenzen met als gevolg dat diverse invloeden, zoals bijvoorbeeld de Franse en Italiaanse, werden geïmplementeerd.  

Daarnaast zal er ook aandacht besteed worden aan de invloed die de Hanze en haar Middeleeuwse handelsroutes op de ontwikkeling van de uitvoerende kunsten in Europa en met name Noord-Duitsland heeft gehad. Muziek was voor de Hanzesteden één van de middelen om welvaart te tonen aan handelspartners en concurrerende steden. Nam de welvaart toe, dan groeide zowel de mogelijkheid om beroepsmusici aan te stellen als de behoefte aan representatieve muziek.  En de goed bereisbare handelsroutes gaven musici de gelegenheid om aanzienlijk te reizen voor een muzikale opleiding of voor werk. Bovendien maakte het Handelsnetwerk een grote verspreiding van bladmuziek mogelijk. De Hanze speelde zo een sleutelrol in de internationale verspreiding van muziek en muzikale stijlen.

Tijdens de IBFZ Vijfdaagse zullen zo’n 20 barok specialisten hun expertise en brede ervaring in de authentieke uitvoeringspraktijk in de vele educatieve projecten met de deelnemers gaan delen. Daarnaast zullen ze meewerken aan de vele concerten op allerlei locaties in Zutphen, en muziek gaan uitvoeren van o.a. Buxtehude, Tunder, Schutz en Bach, veel Bach!

Programma-overzicht IBFZ 2024 (pdf)

IBFZ 2024

Informatie