Tranen van Maria videoconcert

When

 March 28, 2021
 16:00
 € 12,50 - order ticket »

Where

 online t/m 4 april te bekijken

Johannette Zomer presenteert

Een speciale uitvoering van Pergolesi’s Stabat Mater, aangevuld met lofliederen op de vrouw

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag 2021 presenteert sopraan Johannette ‘Tranen van Maria’: een multidisciplinaire voorstelling door en voor vrouwen uit diverse culturen en met verschillende achtergronden. Het Stabat Mater van Pergolesi vormt de rode draad en wordt aangevuld met Sefardische en Arabische liederen en Middeleeuwse lofzangen. Aan de productie werken behalve Johannette Zomer ook Cécile van de Sant (mezzosopraan), Rolinha Kross (Sefardische zang) en Rojin Hassan (Arabische zang) mee.

Vele componisten hebben het op muziek gezet, niemand deed het zo indringend en ontroerend als Pergolesi: het Stabat Mater. Een Middeleeuws gedicht over het lijden van Maria om haar gekruisigde zoon. Deze muziek is de ruggengraat van het concert, en tussen de delen door klinkt een palet aan vooral door vrouwen geschreven muziek. Naast het Stabat Mater wordt de mystieke kant van de vrouw belicht met enkele liederen van Hildegard von Bingen, een van de eerste vrouwelijke componisten, en op vrouwen geïnspireerde Arabische en Sefardische liederen. Ook zullen er Cantigas de Santa Maria klinken, eenstemmige religieuze lofliederen uit de Middeleeuwen, en wordt de levensgeschiedenis van verschillende wereldvrouwen verteld.

Over de uitvoerenden

Behalve Johannette Zomer en Cécile van de Sant treedt zangeres Rojin Hassan op, een vluchteling afkomstig uit Aleppo (Syrië). Rolinha Kross is een veelzijdige Nederlandse zangeres met een Joods-Tsjechische moeder en een Surinaamse vader. Ze behoort tot de top van de Nederlandse vertolkers van het Oost-Europe en Jiddisch lied. De muzikale begeleiding is in handen van het Tulipa Consort.

Corona

Het ‘Tranen van Maria’-programma is inmiddels een traditie aan het worden. Ook dit jaar zullen de verhalen van Wereldvrouwen, omlijst door het Stabat Mater van Pergolesi, weer te horen zijn, maar op een andere manier dan de vorige jaren. Waar een tournee op de Nederlandse podia gepland stond zien we ons genoodzaakt het project dit jaar terug te brengen tot één videoconcert, dat op Internationale Vrouwendag (maandag 8 maart) om 20.00u. uitgezonden zou worden, helaas konden de opnames wegens onvoorziene omstandigheden niet doorgaan, vandaar dat het concert nu naar 28 maart is verplaatst.

En misschien goed om even bij stil te staan… vorig jaar 8 maart gaven we ook een ‘Tranen van Maria-’concert, in de Kleine Zaal van de Oosterpoort, een prachtige en intense belevenis. Het bleek voor veel collega’s het tot nu toe laatste concert te zijn geweest…

 

Rolinha Kross en Tis Marang

Cecile van de Sant

Cécile van de Sant

Rojin Hassan