Dido & Aeneas

Tulipa Consort

When

 September 16, 2017
 20:00
 €24,50, CJP/U-Pas €21,- Jeugd 12 t/m 18 jr en studenten €10,- - order ticket »

Where

 Ottone Utrecht
 Kromme Nieuwegracht 62, Utrecht, Nederland

Contact

 Tineke Haveman

Johannette Zomer zet zich in om een platform te creëren waar jong talent zich kan ontwikkelen en praktijkervaring kan opdoen. En waar ook amateurs een plek krijgen om samen met jonge professionals en muziekstudenten op de planken te staan. Ook in het Dido & Aeneasproject werken weer jonge professionele zangers samen met gevorderde amateurs waarbij er onder andere een week in Toscane gerepeteerd is. Johannettes eigen Tulipa Consort zorgt voor de professionele begeleiding. Annechien Koerselman heeft de regie, de muzikale leiding is in handen van de Utrechtse dirigent Dirkjan Horringa.

De voorstelling zal zowel voor jeugd als voor volwassenen goed te volgen zijn.

Het verhaal
Aeneas is Troje ontvlucht en doet Carthago aan. Hij verblijft als gast bij Dido, de koningin van Carthago. Ze worden verliefd en besluiten te trouwen. Aeneas krijgt van een tovenares een verzonnen boodschap waarin hem wordt aangeraden zijn reis voort te zetten. Na het afscheid slaat Dido de hand aan zichzelf en sterft.
De opera krijgt een speciale setting. Daarvoor wordt teruggegrepen naar de jaren ‘60/’70 van de vorige eeuw, waarin iconen als Romy Schneider en Dalida op hun hoogtepunt waren, voordat ook zij zoals Dido de hand aan zichzelf sloegen. Dido is een koningin, een vereerde grootheid zoals Marilyn Monroe en Lady Di. Voortdurend in de schijnwerpers, geen moment voor zichzelf of mogelijkheid om zwakte te tonen. De koorleden proberen als een onhoudbare horde fans gewapend met analoge fototoestellen een glimp op te vangen van hun sterren Dido en Aeneas. Ongecensureerd tonen ze hun meningen en gedachten op kartonnen borden en papieren, alsof ze vroegere straatverkopers van het nieuws zijn. Ze geven de berichten (A4-formaat) aan elkaar door en sommigen belanden ook in handen van de verteller, vertolkt door Peter Lusse.

Rolverdeling:
Dido: Johannette Zomer
Aeneas: Eric Habets
Belinda: Florien Hilgenkamp
Second Woman / 1st Witch: Marlieke Haandrikman
2nd Witch/Spirit: Emilie Wijers
Sorceress: Jolande Schoonenberg
Verteller/Sailor: Peter Lusse
Regie: Annechien Koerselman
Muzikale leiding: Dirkjan Horringa
Ensemble Tulipa Consort & projectkoor koorcursus ”Dido & Aeneas”

Ga naar de volledige speellijst.

Lees hier meer over de koorcursus Dido & Aeneas.

Dit project wordt georganiseerd door Het Stembandatelier/De Zomer Academie Zutphen.